Zoute Salty gin

16-06-2017

Zoute Salty gin is een unieke gin. De zeekraal in de fles geeft deze gin een mineraal zoutig accent. Andere gebruikte botanicales zijn: jeneverbessen, koriander, citrus, ...

De naam "Zoute" komt van een exclusief dorpje aan de Belgische kust, Le Zoute. Het is ook hier dat het recept voor deze gin werd gecreëerd. Hij wordt in kleine hoeveelheden gedistilleerd in Nederland en vervolgens gebotteld in België.

Ik had nog nooit een gin met zeekraal of zeevenkel  geproefd en was dus zeer nieuwsgierig naar deze gin. Na deze eerst puur geproefd te hebben, dacht ik dat het misschien wel iets te zoutig zou zijn. Vooral wanneer men nog extra gedroogd zeewier toevoegt. Toch wou ik dit zeker gebruiken, want eenmaal het heeft uitgezet is het echt heel mooi in je glas en het oog wilt ook wel wat. Daarom maakte ik 2 verschillende g&t, eentje met het zeewier en eentje met een gedroogd sinaasappelschijfje en wat jeneverbessen. Ik gebruikte bij beide Fentimans tonic. Ik was echt aangenaam verrast. Eenmaal gemixt, proeft deze helemaal niet te zoutig, zelfs niet de g&t waar ik het zeewier had aan toegevoegd.
Ondanks de lekkere ziltige goed gebalanceerde smaak, vond ik toch dat deze combinatie wat dimensie miste. Zeker als ik het dan vergeleek met de ander g&t, die met het gedroogde sinaasappelschijfje, waar heel andere accenten van de gin naar boven kwamen. In deze mix proef je de jeneverbessen meer, maar ik miste de zilte nasmaak een beetje.  Daarom besloot ik nog een derde variatie te maken, waar ik eigenlijk gewoon de 2 vorige samenvoeg. Dit is voor mij de perfecte serve. Zoute gin met wat gedroogd zeewier, een gedroogd sinaasappelschijfje, wat jeneverbessen en Fentimans tonic. Zo komen alle smaken tot zijn recht. Eerst proef je de jeneverbessen en een zoet, kruidig citrus accentje en dan komt de heerlijke ziltige nasmaak. Het is juist die nasmaak dat deze gin zo speciaal maakt. Er zijn maar enkele andere gins met zeewier of zeekraal, maar deze komt uit België dus dat zijn voor mij al extra punten.

Ben jij zoals ik,  drink je niet enkel eens graag een gin tonic, maar verzamel je ook gins, dan moet je deze gewoon hebben. Hij is uniek, maar blijft toch nog een 'echte' gin, door de perfecte balans in de gebruikte botanicals. Deze Zoute gin is misschien niet voor iedereen, maar zeg echt niet te rap nee. Je moet het echt eerst eens proeven, laat je zeker niet afschrikken door het zilte. Ikzelf ben heel blij dat ik Zoute gin heb mogen proeven en ontdekken, want ik vind het echt een uniek pareltje onder de gins. Ik denk dat deze ook heerlijk moet zijn bij sushi of sashimi. Dit ga ik zeker nog is uittesten en laat jullie dan via instagram weten hoe het was.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin