Nginious smoked & salted gin
Nginious Smoked & Salted Gin is een Zwitserse gin die in kleine batchen van 100 liter wordt gedistilleerd. Deze gelimiteerde gin wordt slechts één keer per jaar gemaakt in oplages van 3000 flessen. Men gebruikt de volgende botanicals: jeneverbes, bittere sinaasappel, kweepeer, koriander gember en koud gerookte kastanjes. Doordat de kastanjes ongeveer 40 uur intens worden gerookt krijgt deze gin een speciale rokerige smaak mee die zeer origineel is . Als laatste toets hebben ze ook nog de unieke zoutsteen uit de zwitserse alpen toegevoegd. De gin wordt gepresenteerd in mooie flessen met een typische ovale vorm en afgewerkt met een laagje fineerhout. Nginious won een zilveren medaille op de San Francisco Wereld Spirits Competition 2015.
Ik heb deze gin geproefd met de fever-tree mediterranean tonic en vond deze combinatie zeker geslaagd. Sommige raden ook aan om deze met schweppes ginger and cardamom te drinken. Aangezien één van de gebruikte botanicals gember is denk ik dat dit ook wel lekker moet zijn. Je kan hem ook met een neutrale tonic drinken zoals bv. gewone fever-tree. Gerookte en gezoute smaken zijn eerder subtiel aanwezig. Ik proef enkel een lichte zoute nasmaak, maar deze maakt snel plaats voor een heerlijke mengeling van alle smaken. Doordat het gerookte aspect van de gerookte kastanjes komt, is deze eerder een iets wat zoetere gerookte smaak, dan een houterige gerookte smaak. Persoonlijk vind ik dit een zachte, heel goed gebalanceerde gin waarvan ik blij ben deze in mijn collectie te hebben.