Ginderella
Ginderella gin is een Belgische gin gemaakt door Jan en Geert Heyneman. Vandaar ook de bedrijfsnaam Heynsquared. Vanaf nu zal hun nieuwe loge: H²ook op al hun flessen terug te vinden zijn. Van het distilleren tot het bottelen en zelfs het labellen van de flessen, alles word door hunzelf gedaan.
Geert is de stads ecoloog van Gent en zijn kennis over alle eetbare planten en (on)kruiden is immens groot. Hij heeft ook cursussen distilleren gevolgd en is nu ook een expert op dit vlak. Jan is 100% toegewijd aan het bedrijf. Hij is één van de gelukkigen onder ons die van zijn passie zijn beroep heeft kunnen maken. Hun moto is: 'eet je stad terug in balans' en wat de meeste onder ons maar als onkruid beschouwen, eigenlijk gewoon ook kruiden en planten zijn waar we de smaak nog niet van kennen. Bijna al hun gebruikte ingrediënten zijn door hun zelf in de natuur geplukt. Liefst plukken ze alles in Gent zelf, maar omdat ze ook de natuur niet willen verstoren, zijn ze soms genoodzaakt om tijdelijk ergens anders te gaan plukken. Ginderella is niet van vandaag op morgen ontstaan. Ze hebben er ongeveer 2 jaar over gedaan voor dat ze alles hadden zoals ze het wensten. Elke botanical dat ze gebruiken heeft namelijk een ander distilleerproces nodig om de perfecte smaak vrij te kunnen geven. Daarom dat deze gin ook geen London dry gin kan zijn. Elk ingredient wordt afzonderlijk gedistilleerd en daarna worden deze distillaten volgens hun recept samen gemixt om zo Ginderella te vormen.
Welke zijn de botanicals? Wel er zijn er 9. Drie onkruiden: robertskruid, kleine varkenskers, hondsdraft. Drie invasieve exoten: japanse duizendknoop, reuze bereklauw, himalaya giant: een bes die ze eerst in whisky hebben laten macereren, dit geeft ook de licht gele kleur aan de gin. Drie klassieke: jeneverbes, zwarte peper en kaffirlimoen, deze laatste 2 zijn de enige die ze niet zelf in het wild kunnen plukken en dus vers moeten aankopen.
Nu het belangrijkste, eindelijk eens proeven. Eerst proeven we hem puur. Ik proef een kruidig pallet, maar ook een verrassende zoete nasmaak. Ik ben aangenaam verrast dat ik hem puur zo lekker vind. Dan doet Jan bij iedereen een paar druppels water erbij. De smaak wordt voor mij iets zachter, maar die zoetere nasmaak is verdwenen. Ik vond hem puur net iets complexer en beter. Dan is het eindelijk tijd voor een gin tonic. We krijgen de blauwe Fever-Tree om ermee te mixen. Bij deze Ginderella kan je ook de Erasmus Bond Botanical tonic gebruiken, maar deze heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd omdat ik hem lekker vind met de Fever-Tree, vooral met nog wat wortel erbij, zalig gewoon. Dit is dan ook wat ik zo leuk vind aan deze Ginderella, puur is hij complex en kruidig, maar toch met de iets zoetere nasmaak en gemixt met tonic wordt deze een lekkere licht kruidige, maar vooral frisse gin tonic.
Naast Ginderella, maken Jan en Geert ook vermouth. Hun eerste batch was op enkele weken uitverkocht en na deze geproefd te hebben ( van hun eigen laatste fles), begrijp ik waarom. Normaal ben ik niet verzot op vermouth, maar deze is zoeter als de andere dat ik al geproefd heb en toch proeft men tegelijkertijd nog altijd heel goed de kruiden. Niet getreurd, er komt een tweede batch aan. Ik doe jullie niet enkel watertanden over iets dat niet meer te verkrijgen is, maar je zal je wel moeten haasten want ik denk dat deze even snel weer weg zullen zijn. Hou dus hun instagram of facebook goed in het oog, want het zal niet lang meer duren.
Tenslotte hebben ze ook nog een privat label. Dit wil zeggen dat ze eender welke gin voor klanten maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voor je bedrijf of restaurant een gin maken met (on)kruiden die zich in de buurt van jouw zaak bevinden. Ze hebben ook immens veel distillaten ter beschikking die chefs in hun keuken kunnen gebruiken om een extra toets te geven aan hun gerechten. Jan liet ons één van deze distillaten ruiken en zei 'als je deze raadt, dan win je een fles' . Wat hij niet wist is dat mijn man echt wel goed is in zo'n zaken en ja hoor, hij heeft het juist geraden. Ik was in de buurt, maar was niet precies genoeg. Ik ga niet verklappen wat het was, want ik denk dat Jan deze vaak gebruikt in zijn rondleidingen.
Ik had een geweldige namiddag en wil bij deze Geert en vooral Jan nog is bedanken voor deze kans. Het is altijd tof om mensen zo vol passie over hun werk te horen praten. Niet alleen de gin is een pareltje, maar hun hele concept. Ze zijn er zeker in geslaagd om van iets banaals en ongewenst voor vele een heerlijke gin te maken. Als je ooit de kans krijgt om hun micro distillerie te bezoeken, moet je dit zeker doen en anders kan je ondertussen al genieten van hun heerlijke Ginderella gin.
Neem zeker is een kijkje op hun website:
https://heynsquared.com/ginderella
cheers
Vanessa