Cucumberland Hannover dry gin
Eerst een beetje achtergrond.
Deze gin is een echt regionaal product, die zijn ingrediënten haalt bij locale producenten. Hij bevat 27 botanicals en door zijn naam zou men verwachten dat komkommer hier één van is, maar niets is minder waar. Zijn naam verwijst naar de 100 jaar oude geschiedenis van Hannover en zijn koningen en hertogen van Cumberland. Ze hebben de Cu bijgevoegd als knipoogje naar één van de favoriete garneringen die bij deze gin worden gebruikt, nl komkommer. Het is de toevoeging van sparren tips die deze gin zijn speciaal karakter geeft. Enkele andere botanicals zijn: jeneverbessen, rozen blaadjes, vlierbloesem, ...
Nu het belangrijke en plezante gedeelte: hoe smaakt deze gin?
Zoals altijd heb ik hem eerst puur geproefd. hij was goed, maar het is niet één die ik persoonlijk puur zou drinken. Ik had het gevoel dat er enkele smaakaccenten achterbleven en dat deze gin wel is meer in zich zou kunnen hebben dan ik nu zo puur proefde.
Tijd om er wat tonic aan toe te voegen. Voor mijn eerste serve heb ik hem gemixed met fever-tree tonic en heb ik er wat komkommer aan toegevoegd. Om heel eerlijk te zijn, dit was zeker niet slecht, maar ik was niet verkocht. Ik had het gevoel alsof ik dit al eens had gedronken. Op deze manier overheerst voor mij de komkommer en lijkt hij teveel op andere ' komkommer' gins. Ik moet er wel bijzeggen dat deze Cucumberland wel een iets andere nasmaak heeft en dit sprak mij wel aan. Hij had een kruidige, houterige, een beetje harsachtige nasmaak en ik hoopte dat ik die smaak meer naar voren kon brengen in mijn gin tonic.
Als tweede serve heb ik hem gemixed met thomas henry tonic en heb ik een stukje rode appel toegevoegd. Ook dit is een serve die ze bij Cucumberland zelf aanraden. Dit was het moment dat ik echt verliefd ben geworden op deze gin. Daar waren ze, de smaken die ik persoonlijk liever heb in mijn gin tonic en die uniek proefde. Op deze manier proef je pas echt de sparren tips. Hmm, die heerlijke kruidige, houterige smaak, maar toch zo goed uitgebalanceerd en niet te scherp van smaak. Ik weet eigenlijk niet of de appel zo veel toevoegd. Het maakt het geheel waarschijnlijk iets zachter, maar ik heb hem ook enkel met de thomas henry tonic geproefd en vond dit zeker even lekker.
Als derde serve heb ik ipv. appel een gedroogd schijfje citroen toegevoegd. Ook zo vond ik het lekker. Het gaf het geheel een kleine citrus toets zonder de andere smaken te overheersen.
De conclusie
Deze gin is zeker een aanrader. Je kan er verschillende kanten mee uit. Wil je vandaag een iets zoetere gin tonic maken, doe je er komkommer bij. Heb je toch zin in iets klassiek, drink je hem met een neutrale tonic en eventueel wat rode appel.