Burgen gin

02-08-2017

Deze Duitse gin van 45%, wordt gedistilleerd door Schlitzer, één van de oudste distillerijen van de wereld. Deze premium gin wordt vacuum gedistilleerd. Dit is een distillatie proces onder verlaagde druk, waardoor men ook met lagere temperaturen kan gaan werken en men zo een intensere smaak overhoudt.

Nog voor je de fles opent zie je al dat ze oog voor detail hebben. Als men Burgen gin uit het duits vertaalt, krijgt men kasteel gin. Vandaar de kasteelvorm van het label. Dit is mischien een detail, maar ik vind het toch een leuk accent.

Tijd om de fles te openen. Aroma's van jeneverbes en anijs, drop komen je meteen tegemoet. Ook een lichte citrus geur en precies wat korianderzaadjes. Spijtijg genoeg houden ze de ingrediëten geheim, dus we zullen het nooit met zekerheid weten.

De eerste smaaktest doe ik altijd puur. Dit om ook beter te ontdekken welke tonic en eventueel welke botanicals ik zou willen toevoegen. Puur (zonder ijs) heeft deze Burgen gin een uitgesproken zoethoutsmaak, een echte dropsmaak. De nasmaak heeft wel wat pit. Misschien van de korianderzaadjes of van lavendel of peper. Ik kan het eerlijk gezegd moeilijk onderscheiden,  het is een pittige frisse, maar nog wel altijd dropachtige nasmaak.

Voor mijn eerste gin tonic besluit ik de 1724 tonic te gebruiken en enkel een gedroogd sinaasappelschijfje toe te voegen. De iets zoetere dropsmaak die hij puur had, wordt nu eerder een iets kruidiger steranijs smaak. De nasmaak blijft wat naprikkelen op de tong. Hoe meer tonic men toevoegd, hoe zwakker de anijssmaak wordt, maar de prikkeling op de tong die bijft.

De volgende gin tonic is eentje die ze op de site van Burgen gin zelf aanraden, nl. 4cl van hun gin 16 cl. Thomas Henry tonic en een zeste van citroen. Het valt mij ook op dat ze niet de normale 1/3 ratio hanteren. Waarschijnlijk is dit omdat deze gin echt wel een uitgesproken smaak heeft en gerust wat meer tonic kan verdragen zonder zijn smaakpalet te verliezen. Met deze serve komen de citrusaccenten meer naar voor. De anijssmaak blijft echter sterk aanwezig, maar de citrus zorgt voor de nodige verfrissing. Dit is een ideale combinatie voor een warme zomerdag.

Hoe meer ik deze drink hoe meer ik deze gin begin te aprecieëren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik in het begin wat terughoudend was door de dropsmaak, maar de combiantie van de anijssmaak met de tintellende nasmaak en de citrus en lavendel ( denk ik ) die voor een mooie overgang zorgen, maken dat ik steeds weer een slok neem. Voor mij persoonlijk is dit geen gin om puur te drinken,  de smaak is dan te sterk, maar eenmaal met ijs of zeker gemixed met een tonic wordt dit een heerlijke goed gebalanceerde gin


Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin